6 sätt att återanvända handdukar

De tvättas tills de är slut, men ofta så börjar det med nåt hål eller reva någonstans som gör handduken om inte värdelös så inte så kul att använda som en hel. Men slänga en handduk som i övrigt duger? Känns jobbigt. Återanvänd i stället, och skippa rullen med hushållspapper.

För fula fläckar på ofta ljusa handdukar kan man prova att hänga ut tvätten i solen, som är en riktig mästare på att bleka. Ibland på gott och ont. Men från en som vet, solen bleker tygblöjor tillbaka till sitt vita själv så den duger till fler fläckiga produkter.

  1. Tvättlappar

    Klipp ut fyrkanter av frottehanddukar och tråckla kanterna. Särskilt om en har små eller halvstora barn är det smartare att använda dessa lagom stora tvättlappar vid matbordet till exempel, än hushållspapper som slängs och köps nytt stup i kvarten. En fuktad lapp av frotte är dessutom helt enkelt bäst när det gäller att torka av munnar från diverse goda rätter. Med en liten tvättkorg i köket, kanske under diskbänken, är det enkelt att ”kasta” lapparna precis som en kastar hushållspappret.

  2. Skötlappar

    För blöjbarn är frottelappar bra mycket bättre än en plastpacke med baby wipes, och så mycket billigare. Om en inte har skötbord nära vatten, ställ en sprayflaska att spraya tvättlapparna med och förvara använda lappar i en tvättbar påse tills det är dags för tvätt. Skötlapparna kan en till och med ta ut på stan i skötväskan, antingen genom att ta med en sprayflaska eller med förblötta lappar i påse eller en plastlåda (den plastbantande föräldern kan dutta vatten från en vanlig vattenflaska typ kleen kanteen istället för sprayflaska, och förvara de använda trasorna i en sån där tvättpåse).

  3. Trasor att städa med

    Fönstertvätten brukade mormor använda gamla urtjänta kökshanddukar till, men även i badrummet och våt dammtorkning och så vidare kan man ju använda gamla handdukar till. Bara att tvätta sedan! Microfibertrasor har blivit populära städhjälpmedel men eftersom syntetmaterial – microfiber och fleece i synnerhet – släpper ifrån sig fibrer vid tvätt som hamnar i naturen så är handdukar i 100% bomull ett mycket mer hållbart val till städningen.

  4. Pysselponcho av återanvänd handduk

    Nu är det det här med barn igen. Fan vad det ska kladdas och kletas, och ibland behöver de ju måla också. Hjälp! Klipp ut ett hål i väl vald sjabbig handduk, dra över huvudet på barnet och tadaa, enkel pysselponcho som tål många omgångar med färg och annat klet. Fläckar som inte går bort? Vem bryr sig!Den händige kan sy ett litet förkläde av handdukarna, det finns ju så många fina kökshanddukar som med lite lappar och lagningar kan komma till nytta på en liten bagare nära dig.

  5. Lapptäcksteknik med kökshanddukar

    Prydnadskuddar till kökssoffan? Gardiner till små smala fönster som en ofta hittar på övervåningen i äldre hus? Insynsskydd i fönstret som går in till toan för oss som inte har frostade fönster? Picknickduk?

    Klipp bort det trasiga och slitna, och klipp sedan ut bitar som kan pusslas ihop till något vackert. Kanske hellre kökshanddukar än frotte men man får helt bestämma själv, kanske en vill blanda?

  6. Bilkaos kräver också sin återanvända trasa

    En del har med en rulle hushållspapper i bilen för oväntade händelser, andra tar återanvända handdukar i lappstorlek. Med tvättbar påse i bilen kan en förvara till och med fuktiga/blöta handdukar tills de hittar in i en tvättmaskin, men se såklart upp med vad du sparar – från bilmiljöer kan det ju handla om ämnen som hellre vill till en miljöstation eller liknande. Att kasta bort några bitar av en redan uttjänt handduk är ändå billigare än att kasta nyinköpt papper på rulle.

 

Att spara pengar innebär ofta att man också sparar på miljön. Ofta kan man spara pengar och miljö genom att förenkla, men det är inte alltid det ser enklare ut när man först hör om en lösning.   Dessutom är mycket individuellt, vad som känns enkelt för mig känns som döden för dig. Men varje gång jag slipper köpa en ny handduk eller trasa, ser jag som en seger om så bara för att jag slipper åka till affären eller webshoppa nya handdukar. Shoppa ska man bara göra för roliga saker!

Har du fler idéer på vad en kan använda gamla handdukar till?

 

2 svar på ”6 sätt att återanvända handdukar”

  1. Hej på dej du. Jättefint att du skriver om det här. Jag hade en stor låda med gamla handdukar jag försökte sälja på loppis, men det gick ju inte. Vissa tycker kanske att det är ”lite snuskigt” med gamla handdukar. Men jag tyckte det var en bra ide du hade och idag har jag klippt till en hel del för att använda i köket och det som blev över fick sin plats i garaget. Nån ”bättre” handduk tänkte jag ge åt en som ska få litet. Dom är klippta och nu tvättar jag dom en gång. Ännu är de ju inte provade så jag har inte kantat dom heller. Ett tips ännu till dej som gillar det här. Fixa en liten ”vante” typ en liten påse som man kan trä på handen, den passar åt nån äldre som ”fusktvättar” sej lite eller då man ska torka rumpan efter tvätt på toa. Hoppas du förstod hur jag menar. Tackar för dina fina tips. Nu är tvätten klar…

    1. Hej! Men vilken tur att andra inte har vett att uppskatta handdukarna, så kunde du återanvända dem 😉 Det var ett roligt tips att göra en tvättvante!

      Tack för din kommentar Iris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.