Delningsekonomi stug-style : ge bort krukväxtbäbisar

Fyller någon år så här i omplanteringstider? Passa på att ge en hemmagjord present! Många krukväxter går bra att dela på när man plantera om dem. 

Luftrenaren Fredskalla

Fredskalla är en supereffektiv miljöförbättrare, särskilt mot sådana ämnen som vi inte vill ha i våra hem. Formaldehyd be gone! De växer gärna och mycket om de mår bra, så de passar jättebra att ge bort bitar av. Bryt loss en bit försiktigt och plantera om i ny kruka! Alla växter som växer i klunga går att dela på samma sätt.

Mormorsblomman pelargon passar alla generationer

Pelargoner är en riktig klassiker bland krukväxter, och de går ju utmärkt att göra sticklingar av för att ge bort i present. Leta upp en liten kvist med några blad, skär av och sätt i ett glas med vatten för att få rötter fort eller plantera direkt ner i jord.

Svärmorstungan växer på bredden

En annan hjälte i hemmen är Svärmorstunga, som liksom Fredskallan renar vår luft. Den växer liksom på bredden i sin kruka, genom att bilda så kallade sidorosetter. Enligt vissa behöver man inte plantera om en svärmorstunga förrän hon spränger krukan. Andra passar på att ge bort svärmorsbäbisar i stället för att slösa bort bra krukor. Plocka bara loss en eller flera sidorosetter och plantera i egna krukor.

(Och om du mot förmodan får nog av dina jordgubbar i sommar så kan du klippa loss lite utlöpare och plantera in hos grannen. Särskilt om du är min granne.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.