Så kan du fortsätta äta fisk – nyttigt och hållbart

Fisk är ett nyttigt protein som vi behöver äta mer av ur hälsosynpunkt. Global utfiskning och miljögifter är dock baksidan av att äta fisk, både hemfångad som inköpt. Alternativa Höga kusten har samlat information om hur du kan fortsätta äta fisk, och kanske till och med äta mer?

Utfiske och miljögifter äventyrar fiskens liv

Men samtidigt är utfiske är ett globalt bekymmer, då vi har blivit mer petiga kring vilken slags fisk vi vill äta och för att fångstmetoderna har blivit mer effektiva. Effektiviteten består ofta i att döda andra fisksorter som kommer i vägen. I värsta fall är infångningen så effektiv att den förstör miljön för efterkommande fiskgenerationer eller för andra djur i ekosystemet som är beroende av arten.

Fet fisk tar också upp mycket miljögifter som samlas i hav och sjöar, fisk från Östersjön är därför som bekant något som särskilt kvinnor och barn ska se upp med.

EU har gett bland andra Sverige dispens för att få sälja fiskar med högre halt av miljögifter (dioxin) än vad som är okej i övriga EU, vilket miljörörelsen har motsatt sig. För vår region med all den stinkande surströmming som vi har gjort till vår egen, är dispensen givetvis en gåva. Men priset vi får betala är att vi måste ta ett större eget ansvar i butiken, för vår och kommande generationers hälsa. Med andra ord:

Fisk att se upp med, om de kommer från Östersjön
(och Vänern och Vättern)

Strömming
Vildfångad lax
Sik
Röding
Öring

  • kvinnor i fertil ålder ska bara äta de här fiskarna 2-3 gånger om året. Fiskarna innehåller högre halter av miljögifter än andra, och gifterna ackumuleras i blivande bäbisar.

Odlad fisk är generellt en dålig idé!

Fiskarna lever tätt i odlingarna och för att hålla sjukdomar borta pumpas mediciner och kemikalier ner i odlingen, som sedan sprids till resten av vattenkällan. Fiskarna serveras fiskolja eller fiskmjöl, som görs av infångade småfiskar ofta från illegalt fiske och med icke hållbara metoder. Att man fångar för mycket småfisk i ett område kan orsaka stora störningar i ekosystemet, då ju inte bara människan är beroende av fisk.

Naturskyddsföreningen menar dock att det finns bra odlingar, läs mer bakom länken. Till exempel odling av musslor, som får i sig näring från plankton i vattnet och nästan är en vattnets lilla lokalvårdare. Odlade fiskar som är Krav-märkta ska alltid vara okej, där har odlarna ofta experimenterat med andra slags foder till sina fiskar som inte påverkar omgivningen lika kraftigt.

Vad fan ska vi äta då?

Alternativa Höga kusten - tittar efter symbolen för certifierat hållbart fiske i handeln
Symbolen för Certifierat hållbart fiske – MSC, ej samma som Felix fejkade ”fish for life”. Shame on you Felix.

All fisk som är MSC-, ASC- (från hållbara odlingar) eller KRAV-märkt är okej att äta ur alla aspekter. Det är ganska fantastiskt, att det faktiskt finns sådan fisk! Det finns till och med MSC-märkta fiskpinnar i storpack.

Att fisk har blivit så svårätet för miljö- och hälsovänner är ganska vanskligt, särskilt fet fisk innehåller viktiga Omega3-fettet utöver det för oss i Norden så viktiga D-vitaminet. Men fettet gör också att fisken lättare tar upp miljögifter. Det nyttiga med fisken överstiger dock miljögifterna, enligt kostexperter. Livsmedelsverket menar därför att vi bör äta 2-3 mål fisk i veckan, något som dock enligt Naturskyddsföreningen är för mycket för att fisken ska räcka för alla och alltså ökar risken för överfiske.

WWF:s Fiskguide (pdf, skriv ut och ha i fickan!) listar fiskar i grön, gul och röd kolumn. Gissa vilken kolumn som är snällast för miljön? Finns även som app! Sök efter WWF i din smartphones app-butik och ha en garanterat uppdaterad variant på fickan.

Det är ett elände att inte kunna blanda ut proteinintaget från fisk, kanske särskilt eländigt är det för alla fiskälskare. Att bara kunna äta miljömärkt fisk är inte heller någon dans på rosor beroende på hur mycket som finns tillgängligt i ens affär. Men om vi inte disciplinerar oss i den här frågan så kommer vi i framtiden inte ha någon fisk alls att välja mellan.

Tänk om, tänk nytt

I slutändan är det ju som vanligt upp till oss själva. Förr var lax en vanlig fisk, i dag är det en lyx. Lyxlaxen köper jag frusen och den är alltid MSC-märkt. Att äta den är en gåva, och jag ser till att laga någon god rätt med den. Efter torsk-krisen har den nu äntligen kommit tillbaka i många olika bekväma former, och den är ofta MSC-märkt. Vi äter den allt oftare.

 

Alternativa Höga kusten - pojke fiskar vid brygga, ett avlägset minne?
Foto: Open source

Fiskar du själv?

En hobbyfiskare har såklart svårt att själv stå för några stora uttag, så för den enskilda fiskare i gummistövlar eller cowboyboots är den stora risken med fisken miljögifterna.

Hur tänker du kring miljögifterna? Berätta i kommentarerna, på Facebook eller skicka iväg ett mail!


Jag vill veta mer!

Höga kusten är attraktiv inte bara för turister och oss vanliga dödliga, även flera aktörer inom fiskodling har visat stort intresse. Bevara Världsarvet Höga kusten jobbar med att skydda ”djupa kusten”, alltså havet och de unika vikarna från fiskodling.

Ni har väl inte missat filmen om jätteräkan? Ät inte!

Livsmedelsverkets ”Nyttig fisk”, är en webbportal som har massor av information om fisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.