Giftbanta förskolan med nya svanenmärkta vilmattor

Ett hinder när man giftbantar förskolan har varit de gamla vilmattorna. Men nu är den här, den svanenmärkta vilmattan!

Många har redan bytt ut plastleksaker till giftfria sådana såväl hemma som på förskolan, men de där vilmattorna har ofta blivit kvar i brist på bättre alternativ. I värsta fall innehåller fodralen PVC, och med stor sannolikhet är innermadrassen behandlad med flamskyddsmedel.

– Vi förstod tidigt att behovet och efterfrågan på en miljömärkt vilmadrass skulle bli stort efter utredning om Giftfri förskola. Vi började därför titta på vad vi skulle kunna erbjuda och tog kontakt med Svanen, säger Ola Gustavsson, Marksöm AB.

Arbetet med att få fram en giftfri madrass satte igång. Målet var en Svanenmärkt madrass med så få kemikalier som möjligt i tillverkningsprocessen.

– Vi tittade på de material vi redan använde och valde att fortsätta med samma leverantörer men vi rensade materialen från kemikalier och behandlingar som inte behövs i en vilmadrass, t ex flamskyddsbehandling.

Madrasserna finns redan att köpa från bland annat Lekolär. Svanen är en miljömärkning för framför allt varor och en del tjänster. Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för Svanen och EU-Blomman och arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen.

För dig som vill giftbanta förskolan

På Svanens webbplats för Giftfri förskola finns alla svanenmärkta produkter för barn listade. Där finns även en checklista inom vilka produktgrupper som det finns svanenmärkta alternativ.

Även Naturskyddsföreningen har ett projekt riktat mot förskolor, som de kallar Operation Giftfri förskola. Med Naturskyddsföreningens stora nätverk finns det möjlighet att få en föreläsning om gifter i barnens vardag, och på hemsidan finns mycket material som även föräldrar kan använda. I Höga kusten-området finns två aktiva kretsar för Naturskyddsföreningen, Örnsköldsvik och Höga kusten-Ådalarna.

I Örnsköldsvik finns leksaksaffären Glada grodan som säljer mycket alternativa och giftfria leksaker!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.