Leve linet – så sköter du ett av världens smartaste material

 

Ju mer du tvättar och håller efter ditt linne, desto mer mjukt och följsamt blir det. Om fibrerna kan hållas hela så har du till slut ett lite skimrande men mjukt linneplagg eller lakan. Linne är dessutom ett organiskt material, vilket innebär att det andas och inte känns lika tätt som till exempel polyester. Det absorberar vatten inuti fibern, vilket innebär att det kan vara blött utan att kyla ner.

Lin är en vacker växt som kräver ganska mycket arbete för att bli till tyg. När det väl är vävt så är det fantastiskt! Förr användes det till underkläder, lakan och luddfria handdukar. Marknaden togs över av bomullen, men linet börjar nu komma tillbaka i till exempel badrumsmattor och disktrasor tack vare sina vätskehållande egenskaper.

Som underkläder blir linne nog för stelt för oss moderna människor, men som tunna sommarplagg är ju linne oslagbart. Till skillnad från siden är linnet väldigt starkt och hållbart, men andas också bra och håller svalkan genom att fibrerna suger upp fukten. Dont get me started on the lakan en varm sommarnatt.

Tvätta linne

60 grader tvätt för underkläder, lakan och handdukar. En högre temperatur förstör pektinet i fibrerna och gör att linnet tappar glans, vilket är en viss risk redan vid 60 grader. Men i våra lakan och handdukar kan många bakterier lägga sig och frodas om de inte tvättas varmt, och lakan behöver ju ändå inte ha samma glans som finduken.

40 grader för kläder och dukar, för att kunna bevara glansen.

Torka långsamt

Hängtorka, gärna i solen då vita tyger bleks fint (till exempel gulnade lakan) och linne torkar fort. Stora linnelakan kan man i stället rulla in i en handduk som absorberar fukten utan att det bildas några veck (som det ju blir om du hänger ett lakan över ett torkstreck).

Torktumla aldrig, värmen förstör nästan garanterat fibrerna det är också stor risk att linnet torkar för mycket. Torrt linne blir väldigt skört.

Stryk eller mangla om det är en tät väv, till exempel lakan och gamla handdukar, och stryk när linnet är kallt men ganska fuktigt. Fuktigheten ska vara märkbar, så att fibrerna är uppmjukade – då är det allra lättast att jämna till veck.

Om linnet har blivit för torrt så absorberar det själv upp tillräckligt med fuktighet från luften, men då kan det vara en god ide att inte vika eller rulla undan linnet så fibrerna får tid att absorbera så mycket fukt som det kräver. Här är lite magi, eller kemi, inblandat, och fibrerna ska ha en fuktighet som vi själva inte känner så en får helt enkelt låta linnet jobba fritt.

Stryk försiktigt och tänk på värmen

Mangling är bäst, allra bäst lär en stenmangel vara. I brist på sådan går det givetvis bra att stryka också, men se upp med värmen!

Stryk linnet på avigsidan först, det är första rundan man brukar behöva stryka lite extra så skonar du finsidan av linnet. Mörkfärgat linne kan man stryka bara avigsidan på, och har linnet broderier ska finsidan läggas mot en mjuk handduk så broderiet inte plattas till.

Ta tag i fläckar på en gång

Eftersom linne absorberar fukt så bra, är det viktigt att så fort som möjligt tvätta bort fläckar, annars kan de bli permanenta. Om man jobbar med fläckar speficikt istället för att kasta i maskinen som bomullen har vant oss vid, blir det både enkelt och snabbt att skydda linnet mot fläckar.

Här finns olika fläckborttagningstips, skriv ut och sätt upp där tyger blir nedsmutsade så en inte hinner få panik av fläckarna. Fläckborttagare i handeln gör ofta mer skada än nytta, om inte för tyget så för miljön, så undvik dessa in i det sista.

Förebygg fläckar och envisa veck med bra förvaring

Många av farmor eller mormors hemvävda lakan har gulnat efter åratal i papplådor eller papperskassar. Det ser inte så kul ut när de vecklas ut, och en tror lätt att det är skräp. Prova i stället att hänga ut lakan och dukar i solen, solens strålar har nämligen en oefterhärmlig förmåga att bleka. Fundera sedan på vad du vill ha ditt linne till. Är duken så fin att du egentligen inte kan tänka dig att våga använda den? Förvara den då värdigt, på rulle. I övrigt tycker jag vi ska omfamna vår moderna tidsålder och välja själv vilken skötselnivå en vill ligga på.

När linne har fått envisa veck är de nästan omöjliga att få bort, därför kräver linnet viss skötsel som den skatt det är. I vecken kan linfibrerna i väven brytas av och ge ett permanent ”veck”, och särskilt känsligt kan äldre hemvävt linne vara så vårda farmors lakan ömt.

Linnerullar är inte bara för findukar

Förvara linnedukar, som sällan används, på rullar, och undvik vik så gott det går. Lakan går bra att vika förutsatt att de blir använda så att inga veck kan ligga och gotta till sig. För att vara på den säkra sidan kan det vara värt att vika några varv och sedan rulla ihop så minskar man de skarpaste veckan. Vik gärna om lakanen lite nu och då, om de inte blir använda på ett tag.

Förvara inte linnet med cederträ (lämna det till yllet istället) då det kan missfärga. Även kartong och obehandlat trä kan orsaka viss gulnad, det bästa är att först lägga linnet i tygpåsar i bomull. Är det inte så mycket linne kan ju ett örngott fungera som gulnadsskydd. Eventuell gulnad kan också som sagt blekas av att hänga en dag i solen.

Men ORKA?!

De flesta av de här tipsen handlar om att behålla en lyster, som vi kanske ofta inte ens har vett att uppskatta. Lägg krutet på findukarna, men farmors hemsydda lakan gör ingen nytta på vinden. Att ligga nedbäddad i mjuktvättade och svala underlakan en het sommarnatt är ren lyx. Dagens linneprodukter är ofta också anpassade för att användas, så inte behöver disktrasan nån lyster heller. Men de är en smidig och hållbar köksprodukt, som går att tvätta om och om igen utan att förpesta några reningsverk med små plastbitar (jag tittar på dig microfibertrasan).

Förr i världen hade man särskilda gästlakan som manglades och stärktes och sedan bara låg i ett skåp och väntade på någon stackars gäst som fick ligga på detta stela i och för sig lystrande lakan…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.