Öka produktionen här och minska importen av vatten från vattenfattiga miljöer i världen.

Nu är det dags att sluta blunda för vad importen av ”vatten” faktiskt innebär för produktionslandet. Det handlar inte om klimatgaser – det handlar om produktionslandets möjligheter att anpassa sitt landskap för de oundvikliga klimatförändringarna. Nu måste vi försöka vända diskussion från att bara handla om klimatutsläpp, till att handla om hela ekosystem, biologisk mångfald, samhällens resiliens. Omställning, om man vill haka på ett populärt begrepp.

När vi talar om att öka vårt eget samhälles resiliens, eller motståndskraft mot stress i olika former (väder, folkvandring), så pratar vi om att öka vår lokala produktion. Inhemsk produktion, av framför allt mat. I samma veva måste vi vara ärliga med vad vi köper in.

I filmen Leva inom planetgränserna, Ett jordat liv som finns att se gratis på youtube så är forskaren och agronomen Johanna Björklund intervjuad, och hon tar upp just detta med hur mycket vatten vi importerar. Medan filmaren fokuserar på en skalad clementin, så beskriver Johanna Björklund hur vi som har så mycket vatten, importerar vätskefylld frukt som apelsiner från södra Spanien där det finns väldigt lite vatten. Och de kommer ha allt mindre vatten.

 

 

Filmaren Maja Lindström har påbörjat produktionen av nästa dokumentära film, som istället tar upp Agroforestry. Stöd hennes arbete (länken tar dig till hennes kickstarterkampanj) med efterbearbetningen, för allas möjlighet att se och dela den här kunskapen! Även del två i den här serien kommer nämligen att finnas gratis på youtube, med engelsk textning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.